Alt Om Saltstraumen
Saltstraumen er i dag et eldorado for både dykkere og fiskere. Dette er historien om hvordan en av verdens sterkeste havstrømmer ble til, og skapte grunnlag for både liv og bosetting.
«En mil eller så ifra Bodøens gård,
der løper en strøm så forferdelig hård
at neppe man finner dens like»
 
Slik omtaler dikterprest Petter Dass Norges desidert mest kjente tidevannsstrøm i verket «Nordlands Trompet» fra slutten av 1600-tallet. Han snakker selvsagt om den mektige Saltstraumen tre mil sørøst for Bodø i Nordland, som NRK sender direkte fra 12 timer denne lørdagen.
 
En turistmagnet som også har vært et viktig sted for makt og rikdom historisk. Både sagaen og fortidsminnene forteller om mektige høvdinger som levde her.
 
Under hver tidevannssyklus blir Skjerstadfjorden innenfor Saltstraumen fylt opp ved flo og deretter tømt ned ved fjære. Opptil 370 millioner kubikkmeter vann skal over en periode på seks timer gjennom sundene for å jevne ut tidevannsforskjellene mellom havet utenfor og de store fjordområdene innenfor. Forskjellen på havnivået mellom høyvann og lavvann kan bli opptil to meter innerst i fjorden ved Rognan, samtidig som den er 3,3 meter ved Bodø utenfor innløpet.
 
Dette er årsaken til at Saltstraumen i mange sammenhenger trekkes fram som verdens sterkeste tidevannsstrøm. På det sterkeste renner hele 33.000 kubikkmeter vann gjennom innløpene Saltstraumen, Sundstraumen og Godøystraumen hvert eneste sekund.
 
Middelhastigheten på Saltstraumen er beregnet til 6–7 knop, eller 13 kilometer i timen, men hastigheten kan fort nå over 20 knopp – eller 40 kilometer i timen, når forholdene ligger til rette
 

Underkategorier

 • Tre byer var nominert til Sentrumsprisen 2018: Bodø, Porsgrunn og Stavanger. Juryen skriver følgende om vinnerbyen Bodø: «Sentrumsprosjektet har medført at byen har gått fra en situasjon hvor sentrum opplevdes som dødt og uten aktivitet, til en situasjon med befolkningsvekst, fremtidstro og et betydelig mer attraktivt og vitalt sentrum».

 • Trafikanter som er rammet av skredet som gikk ved Liatinden i Lurøy kommune forrige fredag, kan reise gratis på beredskapsruta mellom Stokkvågen og Kilboghamn. Det melder Statens vegvesen. Beredskapsruta er i drift inntil vegen kan åpnes igjen.

 • Helse Nord og UNN har fått overlevert en rappport som vurderer hendelsesforløpet ved lederskiftet på Universitetssykehuset Nord-Norge i februar 2018. Rapporten retter kritikk til enkeltaktører i saken og påpeker lovbrudd. Les rapporten her.

 • Det har vært et trafikkuhell mellom en syklist og en bil i området ved småbåthavna i Narvik. Politi og ambulanse er på stedet. Syklisten fremstår som lettere skadd, og er tatt med for en sjekk. Politipatruljen avhører fører av bilen.

 • Mannen som ble skadd under møteulykken i Flakstad, fraktes fra sykehuset i Gravdal til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø. – De vil foreta videre undersøkelser og behandling, sier kommunikasjonssjef Børre Arntzen ved Nordlandssykehuset.

 • Statsadvokatene i Nordland har tatt ut tiltale mot en mann i 20-årene. Han står tiltalt for voldtekt mot en ung kvinne, og risikerer minst seks års fengsel hvis han blir dømt i tingretten. Ifølge Lofotposten skjedde hendelsen i 2016.

 • Politiet melder at ett felt nå er åpnet i Fjøsdalen tunnel, og det er manuell dirigering på stedet. Begge felt var tidligere stengt, grunnet en alvorlig trafikkulykke. Det vil fremdeles bli stengt i perioder grunnet tekniske undersøkelser.

 • En mann er fraktet til sykehus i et Sea King-helikopter, etter ulykken i Fjøsdalen tunnel. Ifølge TV2 satt mannen fastklemt i personbilen, og ble frigjort av brannvesenet. Det er ikke meldt om skadde i bussen. Tunnelen vil være stengt en god stund.

 • Helse Nord-direktør Lars Vorland anbefaler at en egen prosjektgruppe ser på hvor basen for ambulansehelikopteret i Midtre Hålogaland skal ligge i framtiden. Basen ligger i dag på Harstad/Narvik lufthavn i Evenes, men må flyttes på grunn av miljøgifter i grunnen og støyproblemer. Saken skal behandles av styret i Helse Nord neste uke.

 • I dag skal politikerne i helse- og omsorgsutvalget i Fauske kommune ta stilling til om kommunen skal kjøpe seg inn i Helsetunet borettslag. Kommunalsjef Nils-Are Johnsplass for helse og omsorg mener dette kan løse problemet med for få heldøgns omsorgsboliger i Fauske, skriver Avisa Nordland.

 • Politiet melder at det har vært en alvorlig trafikkulykke i Fjøsdalen tunnel på E10 i Flakstad. En personbil og en buss har kollidert, og veien er stengt i begge retninger på stedet. Alle nødetater og et helikopter er på stedet. – En person er skadd, og alt av tilgjengelig mannskap er på tur til stedet, sier operasjonsleder Mads Bernhoft til NRK.

 • Kyr på rømmen

 • Ansatte ved vegvesenets avdeling i Harstad frykter nedleggelse av kontoret hvis regionreformen for Statens vegvesen blir vedtatt. I oktober skal Stortinget ta stilling til om ansvaret skal overføres til fylkeskommunen. Avdelingen i Harstad dekker deler av Nordland og Troms, og de ansatte er bekymret for at miljøet blir splittet opp. Fylkesråd for samferdsel, Ivar B. Prestbakmo, sier fylkeskommunen ønsker å beholde avdelingen i Harstad.

 • En polititjenestemann i Salten ble anmeldt av sin egen arbeidsgiver, Nordland politidistrikt, skriver Avisa Nordland. Politimannen skulle ha brutt taushetsplikten. Saka ble henlagt av Spesialenheten for politisaker, men følges opp som en personalsak, ifølge avisen.

 • I dag klokka 14 presenteres rapporten som vurderer hendelsesforløpet av lederskiftet på UNN i februar. Daværende sykehusdirektør Tor Ingebrigtsen trakk seg etter at det ble kjent at han skulle ha framsatt trusler i en telefonsamtale med daværende styreleder i Helse Nord, Marianne Telle.

Seneste aktiviteter

Historielagets quiz
tor 20 sep @19:00 -
Gudstjeneste i Saltstraumen kirke
søn 23 sep @11:00 -
Lørdagskafe på Valnes
lør 29 sep @11:00 - 15:00
Familiegudstjeneste i Saltstraumen kirke
søn 07 okt @11:00 -

Copyright © 2006-2018 - www.saltstraumen.info
Alle rettigheter reservert.