Alt Om Saltstraumen
Saltstraumen er i dag et eldorado for både dykkere og fiskere. Dette er historien om hvordan en av verdens sterkeste havstrømmer ble til, og skapte grunnlag for både liv og bosetting.
«En mil eller så ifra Bodøens gård,
der løper en strøm så forferdelig hård
at neppe man finner dens like»
 
Slik omtaler dikterprest Petter Dass Norges desidert mest kjente tidevannsstrøm i verket «Nordlands Trompet» fra slutten av 1600-tallet. Han snakker selvsagt om den mektige Saltstraumen tre mil sørøst for Bodø i Nordland, som NRK sender direkte fra 12 timer denne lørdagen.
 
En turistmagnet som også har vært et viktig sted for makt og rikdom historisk. Både sagaen og fortidsminnene forteller om mektige høvdinger som levde her.
 
Under hver tidevannssyklus blir Skjerstadfjorden innenfor Saltstraumen fylt opp ved flo og deretter tømt ned ved fjære. Opptil 370 millioner kubikkmeter vann skal over en periode på seks timer gjennom sundene for å jevne ut tidevannsforskjellene mellom havet utenfor og de store fjordområdene innenfor. Forskjellen på havnivået mellom høyvann og lavvann kan bli opptil to meter innerst i fjorden ved Rognan, samtidig som den er 3,3 meter ved Bodø utenfor innløpet.
 
Dette er årsaken til at Saltstraumen i mange sammenhenger trekkes fram som verdens sterkeste tidevannsstrøm. På det sterkeste renner hele 33.000 kubikkmeter vann gjennom innløpene Saltstraumen, Sundstraumen og Godøystraumen hvert eneste sekund.
 
Middelhastigheten på Saltstraumen er beregnet til 6–7 knop, eller 13 kilometer i timen, men hastigheten kan fort nå over 20 knopp – eller 40 kilometer i timen, når forholdene ligger til rette
 

Underkategorier

 • Fergestrekningen Ågskardet–Forøy på sambandet Ågskardet–Ørnes er midlertidig stengt på grunn av sterk vind. Også fergestrekningen Festvåg–Misten på sambandet Bodø–Vikan er midlertidig innstilt.

 • Flyselskapet Widerøe har kansellert 9 flyavganger så langt i kveld. En av de på grunn av teksniske problemer. De fleste innstillingene er på Helgeland. – Vi har måttet forhåndsinnstille i morgen fra Mosjøen og en annen avgang fra Brønnøysund til Trondheim, sier Silje Brandvoll i Widerøe. Passasjerene blir kontaktet dersom flyet blir innstilt, dersom de ikke har hørt noe så må de møte på flyplassen som normalt.

 • Klokken 21:35 har Helgelandskraft registrert strømbrudd flere steder på Helgeland. Fra Kappfjellet og Majavatn og helt til fylkesgrensen. Fra Kappfjellet og Fiplingdalen til Hallingen. Fra Gryteselv og til Hallingen. Fra Bolsdad til Susendalskroken. Bryggfjelldal, Boldermoen og til Bleikvasslia. Helgelandskraft har mannskap på plass og jobber for å få strømmen tilbake så fort de kan.

 • En garasje ble blåst over en bil i Brønnøysund. Brannvesenet har ryddet opp, og ingen personer ble skadet i ulykken.

 • Fergesambandet Bognes–Lødingen på strekningen Bognes–Kåringen er midlertidig stengt på grunn av været.

 • E10 over Bjørnfjell er midlertidig stengt på grunn av uvær.

 • Fergestrekningen Bodø–Moskenes er midlertidig stengt på grunn av stormen. Avangen fra Bodø klokken 00:15 og fra Moskenes klokken 07:00 i morgen tidlig er kansellert. Også fergestrekningen Igerøy–Horn er midlertidig innstilt.

 • Følg med når stormen Ylva treffer Bodø.

 • Det er kolonnekjøring på E6 over Saltfjellet på grunn av uværet. Vær obs på føre.

 • 21 reinsdyr er påkjørt av toget i Vefsn. – Dette er vår store skrekk, sier reineier Torstein Appfjell til avisa Helgelendingen. Han forteller at toget kjørte på reinsdyrene på fire forskjellige steder. Nord og sør for Rossvoll, i Djervadalen og nord for Eiterstraum.

 • BHK stakk av med seieren på bortebane mot Bækkelaget. Stillingen ble 30–31. Med 23 sekunder igjen av kampen stod stillingen 30-30, men 19 år gamle Preben Egeli fikk inn et siste mål før kampslutt. Det skriver avisa Bodø Nu.

 • Fergesambåndet fra Nesna til Nesnaøyene er kansellert. Ruten tas opp fra Vikholmen kl. 0610 i morgen. Det tas værforbehold for avgang fra Selvær til Sandnessjøen kl. 0610 med Trænaruta i morgen.

 • Varebil kjørte av veien

 • Fergestrekningen mellom Sandnessjøen og Bjørn er midlertidig kansellert på grunn av sterk vind. Gjelder Sandsessjøen – Dønna – Løkta.

 • Fartskontroll i Sørdalstunnellen

Velg språk

Seneste aktiviteter

Lørdagskafe på Valnes
lør 25 nov @11:00 - 15:00
Julehus på Valnes
lør 02 des @11:00 - 15:00

Månen

Månen nå

Copyright © 2006-2017 - www.saltstraumen.info
Alle rettigheter reservert.