Saltstraumboka 2019
Forord
For tolvte år på rad er Saltstraumboka klar til å presenteres for dere. Vi håper alle finner noe som er verdt å lese og som setter tankene i sving rundt vår fortid og menneskene som levde og virket da. Litt om det som skjer i nåtiden har vi også prøvd å få med. Vi mottar gjerne din reaksjon på stoffet vi presenterer og forslag til hvordan boka kan bli enda bedre og mer interessant.
I 2019 har det skjedd store ting i Bodø når det gjelder å bevare og presentere kystens kultur. Nordlandsmuseet kunne endelig 22. juni åpne Jektefartsmuseet ved Bodøsjøen og landets eneste bevarte nordlandsjekt, Anna Karoline, er restaurert og trygt plassert i et moderne utstillingsbygg. Dette har påvirket valg av stoff som vi presenterer i Saltstraumboka i år. Jekta var i flere hundre år fram mot 1900, kystens viktigste fraktefartøy. Den ga mulighet til avsetning og eksport av fisken som ble fanget og tilvirket her nord, og ikke minst tilførsel av varer som var nødvendig for å opprettholde liv og aktivitet. I vårt område er det en rik tradisjon omkring jektefart og handel som vi prøver å løfte fram. Vi gir en oversikt over jektefart og handelssteder i Straumen og Sunnan, går nærmere inn på borgerleiet i Kappstøa og på personer som virket i jektefartstida, og i overgangen til mer moderne fartøytyper som jakt og galeas. Boka inneholder fortellinger om livet på gården i Straumvika og i Hansengården på Tuv. Fra Straumvika forteller Herleif Lind selv om sitt liv og opplevelser.
Noen tidligere og nålevende personer presenteres, som handelsmennene Helge Steensen og Magnus Birkelund, møbelsnekkeren Krestian Nilssen, Fjell, og han Viktor på Hella. Ragnar Pedersen med rutebilen er også med. Av krigsseilere presenterer vi i år Sverre Karlsen fra Seines. Det fortelles om hvordan veien kom fra til Evjen og om kommunevalg i 1920-åra. Historien om den tidligere store årlige begivenheten, Saltstraumdagan, dokumenteres grundig. Årets gjenstand fra Museet samlinger er det nyervervede barokkskapet som står i skipperstua, som ble åpnet i juli. Mot slutten nyter vi årets orkidé og som tidligere presenterer vi avgangsklassen ved Saltstraumen Skole, og de som i 2019 feiret jubileum for 50-års konfirmasjon.
Vi takker alle dere som kommer med stoff til Saltstraumboka hvert år og dere som akkurat i år hadde noe å fortelle. Dere er til stor hjelp for å få fylt boka med gode historier. Vi håper dere fortsette med dette, og er det noen som har noe på hjertet, så hjelper vi gjerne med å få dette på trykk i boka.
Vær så god, sette deg til rette og slapp av med Saltstraumboka 2019!
Hilsen redaksjonen
Synnøve Blix
Arild Larsen
Odd Willy Hansen
Elisabeth Nilsen
Innhold
- Forord
- Saltstraumen Jektefart og handel i Straumen og Sunnan
- Handelsstedene Straumen – Kappstøa
- Ho Trina i Kappstøa
- Intervju med Herleif Lind
- Historien om Straumvik gård
- Hverdagsliv i Hansengården på Tuv
- Værdens beste fiskekaker – en fortelling om travel forretningsdrift i Saltstraumen
- Portrett av Magnus Valnum Birkelund
- Krestjan Nilsso – møbelsnekkeren puin Fjell
- Krigsseileren Sverre Karlsen
- Han Viktor på Hella
- Rutebilen
- Veibygging til Evjen
- Valg i Bodin for 100 år siden
- Saltstraumdagene – Et tilbakeblikk
- Fra Museets samlinger – Barokkskapet
- Nytt fra Saltstraumen Museum
- Bergensgaver
- Gyldne eldgamle minner
- Saltstraumen orkidéer – Brudespore (Gymnadenia conopsea L.)
- Avgangsklassen Salstraumen skole 2019
- Konfirmanter 1969 i Saltstraumen kirke
- Konfirmanter – 50-års konfirmanter
- Valnesvassmarka
Saltstraumboka 2019
Forsidebildet
Saltstraumen for full kraft på utbæran. Foto: Kjell-Arne Kristiansen.
Ansvarlig utgiver:
Saltstraumen Historielag
Postboks 69, 8056 Saltstraumen
Sats: Adobe Caslon Pro 11/14
Papir: 130 gram Omni Silk
Grafisk produksjon: Interface Media as
ISBN: 978-82-998619-2-2